Vapaaehtoistoiminta
Vapaaehtoistoiminta Pohjanmaan Muistiluotsissa
Vaasan Seudun Muistiyhdistys pyrkii toiminnallaan edistämään muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä elämänlaatua ja hyvinvointia. Vapaaehtoiset ovat hyvin tärkeä osa toimintaamme. Muistiyhdistyksen vapaaehtoisena voit tukea muistisairaita ja heidän läheisiään hyvin monella tapaa. Tarjoamme vapaaehtoisillemme kattavan peruskoulutuksen sekä säännöllistä tukea vapaaehtoisena toimimiseen.
Olen kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta
Koulutukset vapaaehtoisille
Pohjanmaan Muistiluotsi tarjoaa tukea, perehdytystä ja koulutusta vapaaehtoistoimijoille.
Muistikaverikoulutukset
Aika: Tiistaina 26.9. ja 3.10. klo 17.00–19.00
Paikka: Pohjanmaan Muistiluotsi, Kirkkopuistikko 4, Vaasa
Ilmoittautuminen: Anna Muinonen p. 044 745 6190
Aika: Maanantaina 9.10. ja16.10. klo 13.00–15.00
Paikka: Pohy, Korsholmanpuistikko 44
Ilmoittautuminen: Anna Muinonen p. 044 745 6190
Aika: Tiistaina 7.11. ja 21.11. klo 17.30–19.00
Paikka: Pohjanmaan Muistiluotsi, Kirkkopuistikko 4, Vaasa
Ilmoittautuminen: Anna Muinonen p. 044 745 6190
Haluaisitko Muistikaffilan emännäksi/isännäksi, ryhmänohjaajaksi tai tapahtumavapaaehtoiseksi? Ota yhteyttä Annaan p. 044 745 6190
Vapaaehtoistoiminnan muodot
Muistikummi tai muistikummilähettiläs
Muistikummit kuuluvat maailmanlaajuiseen Dementia Friends -liikkeeseen, joka on saanut alkunsa Englannista. Muuttamalla ihmisten ajatuksia, puheita ja toimintaa muistiystävällisemmiksi voimme tukea muistisairaita ihmisiä. Muistikummeja on tällä hetkellä jo yli 15 miljoonaa 35 maassa ja viidessä maanosassa.
Sinusta tulee muistikummi, kun osallistut vapaaehtoisen pitämään tuokioon. Muistikummituokioon ovat kaikki ja kaikenikäiset ympäri Suomea tervetulleita. Tunnin mittaisessa tuokiossa opit ja oivallat muistisairauksista viisi tärkeää asiaa. Tämän jälkeen voit helposti tehdä omassa arjessasi muistiystävällisiä tekoja. Ne voivat olla pieniä tai suuria. Kaikki teot ovat tärkeitä.
Muistikummilähettiläs on vapaaehtoinen, joka toteuttaa muistikummituokion toisille vapaaehtoisille. Muistikummilähettiläille järjestetään oma koulutus.
Muistikaveri
Muisti-KaVeRi on koulutettu vapaaehtoinen, joka tarjoaa muistisairaille ihmisille tukea omannäköisen elämän jatkumiseen ja arvokkaan elämän kokemiseen. Muisti-KaVeRi voi toimia esimerkiksi muistisairaan ihmisen kalakaverina, kirpparikaverina, teatterikaverina, tanssikaverina, hiihtokaverina, lenkkikaverina, kauppakaverina - tai ihan vain kaverina yhteisen ajan jakamiseen. Muisti-KaVeRi vastaa kaveruuteen, ei hoitoon liittyvistä asioista. Muistikavereille järjestetään oma koulutus.
VIP-vertaistukihenkilö
VIP-vertaistukihenkilö on henkilökohtainen tuki muistisairaalle tai omaiselle, joka ei halua tai jolla ei ole mahdollisuutta osallistua ryhmätoimintaan. VIP-vertaistuki tarjoaa tukea ja keskusteluapua arjessa. VIP-vertaistukihenkilöllä tulee olla kokemuksta muistisairaudesta. Vapaaehtoisten peruskoulutukset antaa hyvät valmiudet toimia VIP-vertaistukihenkilönä.
Ryhmän ohjaaja
Vapaaehtoisena voit toimia myös ryhmänohjaajana tai apuohjaajana muistisairaiden, muistisairaiden omaisten tai muistisairaiden ja omaisten yhteisissä ryhmissä. Onko sinulla taitoja tai kiinnostuiksen kohteita, joita haluaisit opettaa muille? Ryhmän teemoja voivat olla esimerkiksi musiikki, käsityöt, liikunta jne. Ota rohkeasti yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin niin voimme yhdessä pohtia sopivaa ryhmätoiminnan muotoa. Ryhmänohjaajille järjestetään koulutus ohjaajana toimimiseen.
Muistiaktiivi
Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmä. Muistiaktiivien tehtävänä on kommentoida ja tuoda esiin näkemyksiä Muistiliiton toiminnasta ja kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten ja läheisten kannalta tärkeisiin ajankohtaisiin kysymyksiin.
Kokemuskertoja
Haluaisitko kertoa oman kokemuksesi muistisairaana tai muistisairaan läheisenä? Kokemuskertojat tuot muistisairaan tai muistisairaan läheisen äänen kuuluviin ja auttavat ymmärtämään muistisairaiden ja heidän läheisiensä maailmaa. Voit kertoa tarinasi kirjallisesti tai sanallisesti toiveidesi mukaan esimerkiksi verkkosivuilla, videolla, tapahtumissa jne. Ota rohkeasti yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin, mikäli haluat tuoda oman kokemuksesi esiin.
Aivoterveylähettiläs
Aivoterveyslähettiläs voi ohjata aivoterveysteemaista ryhmää tai pitää aivoterveysaiheisia luentoja.